Matcha arbatos ypatybės
Matcha milteliai yra aukščiausios kokybės, šešėlyje užauginti japoniškų žaliosios arbatos Camellia Sinensis lapeliai, sumalti į smulkius miltelius. Šimtmečius vienuoliai mėgavosi šia arbata taip palaikydami susikaupimą meditacijos metu. Nors kitos žaliosios arbatos auginamos visame pasaulyje, tikra autentiška Žalioji Matcha arbata būdinga tik Japonijai.
MATCHA ARBATA IR JOS KOKYBĖS KATEGORIJOS
Matcha arbata turi kelias kokybės kategorijas (angl. grades), kurios priklauso nuo jos naudojimo paskirties, lapų kokybės ir apdirbimo būdo. Mūsų asortimente siūlome tik aukščiausios kokybės ceremonines matcha rūšis – Premium Ceremoninę ir Ceremoninę Matcha. Norint suprasti, kuo jos ypatingos, išryškiname skirtumus tarp įvairių kategorijų.
Premium Ceremoninė Matcha
Tai aukščiausios kokybės matcha, gaminama iš jauniausių, pirmojo derliaus lapelių, kruopščiai auginamų tamsoje, kad išlaikytų maksimalų chlorofilo kiekį. Ši matcha pasižymi itin intensyvia smaragdinės žalios spalva ir sodriu, subtiliu skoniu.
Skonis:
Švelniai saldus, kreminis, su intensyvia „umami“ nata. Jokio kartumo.
Naudojimas:
Idealiai tinka tradicinėms japoniškoms ceremonijoms arba grynam gėrimui ypatingoms progoms.
Spalva:
Ryškiai žalia.
Ceremoninė Matcha
Ši matcha gaminama iš pirmojo derliaus lapų. Ceremoninė matcha puikiai tinka kasdieniam naudojimui ir minimalistiniams arbatos ritualams.
Skonis:
Švelnus, subtiliai saldus, su lengva „umami“ nata ir vos juntamu kartumu.
Naudojimas:
Puikiai tinka kasdieniam gėrimui, matcha lattė ar šaltai matcha arbatai.
Spalva:
Smaragdinė žalia, kiek mažiau intensyvi nei Premium.
Klasikinė Matcha Arbata
Ši matcha dažniausiai gaminama iš antrojo derliaus lapelių, todėl turi šiek tiek mažiau ryškią spalvą ir stipresnį skonį.
Skonis:
Lengvai kartus, labiau neutralus, tačiau išlieka matcha arbatos charakteris.
Naudojimas:
Idealiai tinka matcha lattė ar maišant su kitais ingredientais, pvz., kokteiliuose.
Spalva:
Šviesiai žalia, mažiau intensyvi.
Kepiniams Skirta Matcha
Ši rūšis gaminama iš vyresnių lapų (antrojo ar trečiojo derliaus), todėl yra labiau karti ir turi stipresnį „augalinį“ skonį. Ji puikiai tinka kepiniams, desertams ar kokteiliams.
Skonis:
Ryškus, kartus, intensyvus.
Naudojimas:
Kepiniams, ledams, padažams, kokteiliams.
Spalva:
Tamsiai žalia, kartais su gelsvu atspalviu.
Į KĄ ATKREIPTI DĖMESĮ RENKANTIS "MATCHA" ARBATĄ?
Kilmės šalis
Skaniausia ir kokybiškiausia Matcha arbata auginama Japonijoje. Ši šalis taiko griežtus ūkininkavimo standartus ir taisykles, kurios apsaugo arbatos miltelių vientisumą ir kokybę. Dirvožemis yra nuolat tiriamas, ar jame nėra sunkiųjų metalų ir kitų teršalų, kurie gali pakeisti žaliosios arbatos skonį. Nors dauguma japoniškų Matcha arbatos lapų auginami Uji regione, kiti populiarūs regionai yra Saitama, Nishio, Mie, Kagoshima, Nara ir Shizuoka.
Ekologiškas produktas
Ekologiška Matcha yra pilna antioksidantų, vitaminų ir mineralų, kurie yra labai naudingi mūsų organizmui. Prastos kokybės Matchos arbatoje gali būti daug kenksmingų cheminių medžiagų, tokių kaip pesticidai ir trąšos. Kad išvengtumėte šių spąstų, visada ieškokite ekologiškai išaugintų Matcha žaliosios arbatos miltelių.
100% sudėtis
Kai kurie arbata prekiaujantys prekiniai ženklai siūlo „Matcha“ arbatą su priedais arba saldikliais. Tai blogina šių žaliosios arbatos miltelių kokybę, nes saldikliais ir priedais dažnai bandoma paslėpti prastą skonį, tad jų reikėtų vengti. Prieš pirkdami nepatingėkite pasiskaityti sudėties ir visada rinkitės grynus Japoniškos Matchos arbatos miltelius.
Spalva
Kokybiški Matcha žaliosios arbatos milteliai turėtų būti ryškiai žalios spalvos. Užteršta įvairiais priedais arba netinkamai supakuota arbata gali turėti gelsvą ar blyšiai žalią spalvą. Tokia arbata neturi tiek gerųjų savybių, kaip aukštos kokybės Matcha arbatos milteliai.
Atkreipkite dėmesį, kad Ceremoninė Matcha arbata visada bus ryškesnės spalvos nei kepiniams skirta Matcha arbata. Taip yra todėl, kad Ceremoninei Matcha arbatai naudojami patys jauniausi arbatos lapeliai, kurie turi daugiausia pigmento chlorofilo, suteikiančio sodrią žalią spalvą.
KAIP PASIGAMINTI MATCHA ARBATĄ?
Yra daugybė būdų, kaip paruošti Matcha arbatą. Galite gaminti tradicinę Matcha arbatą, galite dėti įvairių priedų ar pasigamint matcha latte arba karštomis vasaros dienomis ledinę Matcha latte.
Svarbiausi žingsniai:
SIJOJIMAS
Viena iš gardaus matcha puodelio gaminimo dalių – miltelių sijojimas. Sijojimas užtikrins, kad matcha arbatoje neliks gumuliukų. Į dubenėlį suberiame išsijotus Matcha arbatos miltelius.
VANDENS VIRIMAS
Užverdame vandenį ir jį atvėsiname iki 70 - 80 laipsnių. Į dubenėlį su Matcha arbatos milteliais supilkite 30ml. karšto vandens.
PLAKIMAS
Laikydami arbatos šluotelę tiesiai virš matcha dubenėlio, stipriai plakame, pirmyn ir atgal judėdami pagal M raidę , kol susidarys puta.
Galite pagardinti augaliniu pienu bei mėgstamu saldikliu.
Ceremoninės Matcha arbatos receptas:
Matcha latte receptas:
Ledinės Matcha latte receptas: