Perkant virš 60€ nemokamas pristatymas Lietuvoje
Perkant virš 60€ nemokamas pristatymas Lietuvoje
Krepšelis 0

Kakavos sviestas

Kas yra kakavos sviestas ir kaip jis gaminamas?

natūralus kakavos sviestas

Kakavos sviestas – augaliniai riebalai gaunami iš kakavmedžio sėklų (kakavos pupelių), esančių kakavos ankštyje. Kakavos ankštis yra didelis, moliūgo formos vaisius; ankšties viduje yra nuo 30 iki 40 kakavos sėklų.

Pirmiausia kakavos pupelės yra fermentuojamos, tada džiovinamos saulės atokaitoje. Kiek vėliau kakavos pupelės yra išlukštenamos, smulkinamos (skaldytos kakavos pupelės) ir sumalamos iki vientisos kakavos masės. Galiausiai kakavos masė yra presuojama, filtruojama ir taip atskiriamas kakavos sviestas. Likęs produktas išspaudus kakavos sviestą yra kakavos milteliai.

Konsistencija

kakavos sviestas - pura vida

Kakavos sviestas yra yra tvirtos konsistencijos, baltai – gelsvos spalvos, būdingas malonus šokolado kvapas. Kakavos sviesto lydymosi temperatūra yra 32˚C – 35˚C.

Kur naudojamas kakavos sviestas?

Naudojamas maisto gamyboje, konditerijoje (tai pagrindinė šokolado sudėtinė dalis) taip pat kakavos sviestas yra nepamainomas kosmetikoje (muilų, kremų, lūpų balzamų gamyboje ir kt.).

Kakavos sviestas tinkamas kepimui!

Pagrindinis kriterijus, kuris parodo ar tam tikras riebalas yra tinkamas kaitinimui, yra jo struktūra. Trumpai tariant riebalai būna stabilūs, nestabilūs ir vidutiniai stabilumo prasme. Vienas didžiausių kakavos sviesto pranašumų yra tai, kad tai yra „stabilūs“ riebalai, tai reiškia, kad kaitinant šį sviestą irimo procesai vyksta daug lėčiau nei kituose riebaluose. Skirtingai nuo subtilesnių riebalų šaltinių, tokių kaip tie, kuriuose gausu polinesočiųjų riebalų (pavyzdžiui, augalinio aliejaus) ar mononesočiųjų riebalų (pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus), sočiųjų riebalų maistinės medžiagos ir cheminė sudėtis lengvai išsilaiko net tada, kai jie kaitinami ir naudojami gaminant maistą. Todėl net kaitinant kakavos sviestą aukštoje temperatūroje išlieka daugybė sviesto privalumų, tokių kaip jo antioksidantai.

Patiekalai su kakavos sviestu

Siūlau išbandyti kakavos sviestą ne tik saldžiuose kepiniuose. Kakavos sviestas tinka kepant įvairias daržoves, žuvį ar mėsą. Tik nebijokite ekperimentuoti ir atrasti naujų skonių bei patiekalų!

Kakavos sviestas puikiai tinka konditerijos gaminiams, nes suteikia šokolado aromatą bei švelnų glotnumą. Taip pat kakavos sviestas gali būti naudojamas vietoj želatinos, nes pyragui suteikia kreminio standumo.

Štai keletas receptų:

Riešutiniai batonėliai

 Reikės:

- 1/2 puodelio avižinių dribsnių

- 1 puodelio riešutų mišinio

- 3/4 puodelio datulių

- 1/4 puodelio kakavos sviesto

- Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

Ant nedidelės ugnies ištirpinti kakavos sviestą.

Datules, žiupsnelį druskos ir ištirpusį kakavos sviestą krėsti į maisto smulkintuvą ir sutrinti iki vientisos masės.

Riešutus ir avižinius dribsnius kepti 180C orkaitėje apie 15 min. Ištraukus riešutus ir dribsnius iš orkaitės iškart sumaišyti su kakavos ir datulių mišiniu.

Viską kruopščiai išmaišius krėsti mišinį į kepimo popieriumi išklotą kvadratinį indą/kepimo formą. Batonėlių formą tvirtai ir tolygiai prispausti rankomis, kad neliktų oro tarpų.

Dėti į šaldytuvą 30min, kad sutvirtėtų, o ištraukus pjaustyti norimo dydžio gabalėliais. 

Kakavos sviestas kosmetikoje

Taip pat kakavos sviestas yra vienas iš pagrindinių natūralios kosmetikos ingredientų (dažnai jo galite rasti kūno losjonuose, kremuose ar lūpų balzamuose).

Vis daugiau ir daugiau žmonių atranda būdų, kaip pasigaminti savo mėgstamą kremą ar losjoną. Kakavos sviestą galima derinti su įvairiais natūraliais priedais, tokiais kaip kokosų, migdolų aliejais ar vitaminu E. Taip pat kakavos sviestas tinka veido priežiūrai, tad panaršius internete galima atrasti puikių receptų pagal savo odos tipą.

Siūlome ir jums pasigaminti naminį kūno kremą:

Reikės:

  • 1 puodelis natūralaus kakavos sviesto
  • ½ puodelio avokadų aliejus (galite rinktis ir pvz.: migdolų, tik atkreipkite dėmesį, kad aliejus nebūtų labai stipraus kvapo, nes kitu atveju gali užgožti kakavos sviesto šokoladinį kvapą).

Įrankiai:

  • Sandarus stiklinis indas
  • Elektrinis plaktuvas
  • Dubuo kakavos sviestui tirpdyti

Paruoškite vandens garų vonelę, kai vanduo iš indo apačios užvirs sudėkite kakavos sviestą ir supilkite avokadų aliejų. Kai viskas išsilydis, indą nukelkite nuo ugnies ir padėkite į šaldytuvą maždaug valandai. Atšaldytas mišinys turi būti minkštas; jei jis per daug sutvirtėja, leiskite šiek tiek sušilti kambario temperatūroje. Maišykite su elektriniu plakikliu 3–4 minutes, kol kremas taps lengvu ir puriu.

Krėskite pasigamintą kremą į švarų indelį ir mėgaukitės!

Kakavos sviesto nauda

kakavos sviestas

Šie 100% augaliniai riebalai yra puikus produktas tiems, kurie laikosi augalinės dietos arba kurie stengiasi į savo racioną įtraukti daugiau sveikų, sočiųjų riebalų. Jame pilna riebalų rūgščių, tokių kaip oleino rūgštis, palmitino rūgštis ir stearino rūgštis, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. 

100 g kakavos svieste yra 32,9% mononesočiųjų riebalų, 3% polinesočiųjų riebalų ir 59,7% sočiųjų riebalų.

Kakavoje esantys antioksidantai padeda puoselėti odą ir tvarkyti plaukus, neutralizuoja laisvuosius radikalus, apsaugo nuo senėjimo požymių ir aplinkos streso.

Tad nebijokite eksperimentuoti ir į savo kasdienius ritualus įtraukite kakavos sviestą, kuris gali praturtinti tiek iš iš išorės tiek ir iš vidaus.


Ankstesni įrašai Naujesni įrašai