Perkant virš 40€ nemokamas pristatymas Lietuvoje
Perkant virš 40€ nemokamas pristatymas Lietuvoje
Krepšelis 0

Skaldytos kakavos pupelės

Prieš pradėdami kalbėti apie kakavos pupelių naudą sveikatai, turime išsklaidyti bendrą mitą: šokoladas neprilygsta skaldytoms kakavos pupelėms. Šokoladas yra gaminamas iš kakavos pupelių tačiau į jį patenka daugybė kitų ingredientų, kad jis taptų šokoladu. Jame yra skrudintų kakavos pupelių, pieno miltelių, cukraus, lecitino ir kitų ingredientų.

Labai svarbu suprasti, kad iš šokolado jūs negaunate visos naudos sveikatai. O geriausią kakavos naudą galite gauti iš neapdorotos kakavos - kakavos pupelės. 

Kakavos gabaliukai

Kaip gaunamos skaldytos kakavos pupelės?

Nuėmus derlių, kakavos pupelės fermentuojamos apie savaitę, tada džiovinamos saulėje, pakepinamos ir susmulkinamos. Tik pupelių džiovinimo metu susiformuoja tipiškas šokolado skonis, ir aromatas kuris itin išryškėja pupeles paskrudinus. Suskaldžius pupeles, mechaniniu būdu kakavos pupelių lukštai išpučiami, o galutinis produktas ir yra skaldytos kakavos pupelės.

Skaldytos kakavos pupelės – nauda

Šie sodrūs, šokoladiniai gabalėliai yra pilni maistinių medžiagų, kurie yra naudingi sveikatai daugeliu atvejų.

Maistingosios skaldytos kakavos pupelės ne veltui pripažintos super maistu, turinčios daugiau antioksidantų nei žalioji arbata, acai, mėlynės ir granatas! Taip pat kakavos pupelės turi 4 kartus daugiau antioksidantų nei juodasis šokoladas!

Nors kakavos gabaliukai yra maži, tačiau juose sukauptas įspūdingas kiekis maistinių medžiagų.

Skaldytos kakavos pupelės yra vienos iš mažiausiai perdirbtų kakavos produktų rinkoje ir turi žymiai mažiau cukraus nei kiti šokolado produktai, kitaip tariant tai yra natūraliausios formos šokoladas.

30 gramų skaldytų kakavos pupelių turi:

Kalorijos: 175

Baltymai: 3 gramai

Riebalai: 15 gramų

Skaidulos: 5 gramai

Cukrus: 1 gramas

Geležis: 6% dienos normos

Magnis: 16% dienos normos

Fosforas: 9% dienos normos

Cinkas: 6% dienos normos

Manganas: 27% dienos normos

Varis: 25% dienos normos

Skirtingai nuo daugelio šokolado gaminių, kakavos pupelių gabaliukuose natūraliai yra mažai cukraus. Todėl tai yra sveikesnė alternatyva šokolado mėgėjams!

Kakavos pupelėse gausu mineralų, įskaitant geležį, magnį, fosforą, cinką ir varį.

Fosforas ir magnis yra gyvybiškai svarbūs sveikiems kaulams, o varis ir geležis reikalingi gaminant raudonuosius kraujo kūnelius, kurie jūsų kūnui tiekia deguonį.

ekologiškos skaldytos kakavos pupelės

Maistas, kuriame gausu magnio

Kakavoje esančio magnio dėka jį valgant padidėja energijos lygis ir sumažėja nuovargis. Kakava yra vienas iš didžiausių natūralių magnio šaltinių. Magnis taip pat kovoja su II tipo diabetu ir osteoporoze ir natūraliai mažina kraujospūdį. Magnis yra gyvybiškai svarbus daugiau nei 300 organizmo funkcijų, įskaitant gliukozės kiekio kraujyje kontrolę, baltymų sintezę ir kraujospūdžio reguliavimą.

Priešuždegiminės savybės

Kakavos pupelės ir kiti kakavos produktai pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis.

Žinoma, trumpalaikis uždegimas yra svarbi jūsų kūno gynybos sistemos dalis, kuri padeda apsaugoti nuo sužeidimų bei ligų. Tačiau lėtinis uždegimas yra kenksmingas ir gali būti susijęs su įvairiomis sveikatos ligomis, tokiomis kaip širdies ligos ar diabetas. Padidėjusi laisvųjų radikalų gamyba yra viena iš galimų lėtinio uždegimo priežasčių. Kovai su šiuo poveikiu padeda maisto produktai, kuriuose yra daug antioksidantų, pavyzdžiui, kakavos pupelės.

Šalutinis poveikis

Nors kakavos pupeles dažniausiai saugu vartoti, turėtumėte atsižvelgti į galimą šalutinį jų poveikį.

Kakavos pupelėse yra stimuliatorių kofeino ir teobromino. Šie junginiai teikia tam tikros naudos sveikatai, tačiau gali sukelti neigiamą poveikį, jei jų suvartojama daugiau - gali atsirasti šalutinis poveikis, susijęs su kofeino pertekliumi, įskaitant nerimą, nervingumą ir miego sutrikimus. 30-50g. - arba kitaip – pilna sauja kakavos pupelių per dieną yra laikoma saugia doze, nesukeliančia jokio šalutinio poveikio.

Štai keli būdai, kaip į savo racioną įtraukti skaldytas kakavos pupeles:

Įberkite skaldytas kakavos pupeles į savo mėgstamą žaliąjį kokteilį.

Naudokite jas kepiniuose, pavyzdžiui, bandelėse ar sausainiuose.

Skaldytas kakavos pupeles sumaišykite kartu su riešutų sviestu.

Barstykite ant salotų (salotos su ožkos sūriu ir skaldytomis kakavos pupelėmis)

Pagardinkite savo rytinę avižinę košę (skaldytos kakavos pupelės + riešutų sviestas + bananas).

Užkandžiaukite kartu su riešutais ir džiovintais vaisiais.

Į kavos gėrimus, tokius kaip “latte” ir “cappuccino”, užbarstykite kakavos gabaliukų.

Pasigaminkite skaniausius kakavos pupelių rutuliukus. 

Naudokite juos vietoj šokolado pabarstukų granolos receptuose.

Ant jogurto pabarstykite skrudintų kakavos pupelių.

Pasigaminkite Chia pudingą (Chia pudingas su skaldytomis kakavos pupelėmis)

Papuoškite naminį tortą

Barstykite ant ledų ar kitų mėgstamų desertų (Mango ir skaldytų kakavos pupelių ledai)

skaldytos kakavos pupelės receptai

pura vida kakavos parduotuve

 

Kaip matote, yra daugybė būdų, kaip mėgautis kakavos pupelėmis. Nebijokite eksperimentuoti ir atrasti naujų skonių! Gali prireikti laiko, kol priprasite prie sodraus, šiek tiek kartaus skaldytų kakavos pupelių skonio, tačiau pripratus net nebenorėsite grįžti prie saldaus šokolado :)

 Emilija

 

 

 

 

 



 


Ankstesni įrašai Naujesni įrašai