Perkant virš 60€ nemokamas pristatymas Lietuvoje
Perkant virš 60€ nemokamas pristatymas Lietuvoje
Krepšelis 0

Kakavos produktai

Kaip atsiranda kakava?

Viskas prasideda nuo kakavos medžio vadinamo Theobroma. Šie medžiai auga 20 ° į šiaurę ir į pietus nuo Pusiaujo, todėl šiltas ir drėgnas klimatas šiems augalams yra pati puikiausia terpė auginti vaisius. Kiekvienas medis duoda ovalius vaisius arba ankštis, kurių ilgis siekia apie 15 centimetrų. Kiekvienoje ankštyje yra 30–50 sėklų, ir būtent šias sėklas pasaulis žino kaip kakavos pupeles.

Kakavos rūšys

Pagrinde yra trys kakavmedžio rūšys: Criollo, Forastero ir Trinitario.
Criollo kakava yra laikoma mažiausiai karčia ir labiausiai aromatinga kakavos rūšimi. Criollo kakavos rūšis yra viena iš rečiausių rūšių pasaulyje (vos 5 procentai, lyginant su kitomis kakavos rūšimis), tačiau labai jautri augalų ligoms. Forastero kakavos rūšies medžiai yra atspariausi ligoms bei gamtos užgaidoms, todėl jų pupelės yra pigiausios ir plačiausiai naudojamos šokolado gamybai. Trinitario kakavos rūšis yra tarpinis variantas tarp anksčiau minėtų dviejų rūšių. 

Kakavos pupelės

Prinokę kakavmedžio vaisiai nupjaunami, prakertami ir iš jų išimamos kakavos pupelės (šiame etape kakavos pupelės yra pasidengusios baltu saldžiu minkštimu).
Tuomet vyksta fermentacija, kakavos pupelės yra laikomos 45–60°C temperatūroje 2-6 dienas, kartu su ant jų esančiu minkštimu. Fermentacijos metu kakavos pupelėse natūraliai vyksta sudėtingos cheminės reakcijos, kurių metu pupelės įgauna atpažįstamą „šokolado“ skonį.
Fermentuotos kakavos pupelės džiovinamos – kad jose liktų kuo mažiau drėgmės ir jos negestų. Kakavos pupelės dedamos ant medinių lentų arba bambukinių kilimėlių ir 7–14 dienų džiovinamos saulės atokaitoje. Šiame etape kakavos pupelės įgauna joms įprastą rusvą atspalvį ir atsiskleidžia jų aromatas bei skoninės savybės.
Kitas etapas - kakavos pupelių skrudinimas.  Kakavos pupelių skrudinimo procesas yra labai svarbus veiksnys, kuris sustiprina kakavos pupelės skonines savybes, sumažina drėgmės kiekį ir naikina visas bakterijas.
 
Kaip valgyti kakavos pupeles?

Kakavos pupeles patartina skrudinti 15 minučių , 130 laipsnių temperatūroje. Paskrudinus kakavos pupeles atsiskleis šokoladinis aromatas ir jas bus lengviau išlukštenti. 
Kakavos pupelių lukštenimas yra labai paprastas, tiesiog suspauskite ją tarp pirštų ir pamatysite kaip lengvai lukštas nusiima nuo kakavos pupelės.

 

Skaldytos kakavos pupelės  

Skurdintos kakavos pupelės yra suskaldomos ir mechaniniu būdu kakavos pupelių lukštai išpučiami, o galutinis produktas ir yra skaldytos kakavos pupelės.

  

Kur naudoti kakavos gabaliukus?

Kakavos masė

Skrudintos kakavos pupelės yra malamos akmeninėmis girnomis iki vientisos tirštos masės – kakavos masės. Kakavos masei atvėsus ji sukietėja į vientisą bloką. Tai yra 100% šokoladas!

Kur naudojama kakavos masė?
Tinka naudoti veganiškų desertų receptuose, saldžiuose kepiniuose, gaminant naminį šokoladą arba pačią gardžiausią kakavą ir karštą šokoladą.
  Rūšinės kakavos gėrimas 

Kaip virti kakavą (vienam puodeliui):

  • Susmulkinti 10 - 20 g. kakavos masės
  • Užvirti vandenį ir suberti smulkintą kakavos masę
  • Maišykite ranka arba elektriniu prietaisu, kol kakavos masė ištirps
  • Jei trūksta saldumo galima pagardinti pienu ar saldikliu

    Kakavos sviestas

    Šiame etape kakavos masė yra presuojama, filtruojama ir taip išspaudžiamas aliejus. Aliejus galiausiai atvėsta vientisą geltoną kakavos sviesto bloką. 

    Šie 100% augaliniai riebalai yra puikus produktas tiems, kurie laikosi augalinės dietos arba kurie stengiasi į savo racioną įtraukti daugiau sveikų riebalų. Jame pilna riebalų rūgščių, tokių kaip oleino rūgštis, palmitino rūgštis ir stearino rūgštis, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. 

    100 g kakavos svieste yra 32,9% mononesočiųjų riebalų, 3% polinesočiųjų riebalų ir 59,7% sočiųjų riebalų.

    Kur naudoti kakavos sviestą?

    • Galima vartoti kepimui vietoj įprasto aliejaus 
    • Sumaišykite su kakavos milteliais ir pasigaminkite naminį šokoladą
    • Gaminant veganiškus skanėstus, pyragus ar energetinius rutuliukus
    • Naudoti vietoje želatinos
    • Kakavos sviestas puikiai tinka gaminant kosmetiką

    Daugiau apie kakavos sviestą skaitykite: kakavos sviestas

    kakavos sviestas

    Kakavos milteliai

    Kakavos milteliai gaunami sumalus masę, likusią išspaudus kakavos sviestą.
    Viename šaukšte nesaldintos kakavos miltelių yra apie 12 kalorijų ir mažiau nei vienas gramas riebalų. Kakavos milteliuose taip pat yra geležies, magnio, cinko ir mangano, o viename šaukšte - 2 gramai skaidulų.


     

    Ar kada galėjote pagalvoti, kad iš kakavos pupelės galima pagaminti tiek daug skirtingų produktų, kurie skiriasi savo skoniu, tekstūra, išvaizda ir panaudojimo būdais? Mes gilinamės į kakavos subtilybes ir nuolat atrandame kažką naujo. Tad kviečiame ir jus paragauti naujų tikros kakavos skonių!

     

     

    Ankstesni įrašai Naujesni įrašai