Kaip atsiranda kakava?
Kakavos rūšys
Criollo kakava yra laikoma mažiausiai karčia ir labiausiai aromatinga kakavos rūšimi. Criollo kakavos rūšis yra viena iš rečiausių rūšių pasaulyje (vos 5 procentai, lyginant su kitomis kakavos rūšimis), tačiau labai jautri augalų ligoms. Forastero kakavos rūšies medžiai yra atspariausi ligoms bei gamtos užgaidoms, todėl jų pupelės yra pigiausios ir plačiausiai naudojamos šokolado gamybai. Trinitario kakavos rūšis yra tarpinis variantas tarp anksčiau minėtų dviejų rūšių.
Kakavos pupelės
Prinokę kakavmedžio vaisiai nupjaunami, prakertami ir iš jų išimamos kakavos pupelės (šiame etape kakavos pupelės yra pasidengusios baltu saldžiu minkštimu).Tuomet vyksta fermentacija, kakavos pupelės yra laikomos 45–60°C temperatūroje 2-6 dienas, kartu su ant jų esančiu minkštimu. Fermentacijos metu kakavos pupelėse natūraliai vyksta sudėtingos cheminės reakcijos, kurių metu pupelės įgauna atpažįstamą „šokolado“ skonį.
Kakavos pupeles patartina skrudinti 15 minučių , 130 laipsnių temperatūroje. Paskrudinus kakavos pupeles atsiskleis šokoladinis aromatas ir jas bus lengviau išlukštenti.
Kakavos pupelių lukštenimas yra labai paprastas, tiesiog suspauskite ją tarp pirštų ir pamatysite kaip lengvai lukštas nusiima nuo kakavos pupelės.
Skaldytos kakavos pupelės
Kur naudoti kakavos gabaliukus?
- Gardinti pusryčių košę
- Dėti į žaliuosius kokteilius
- Barstyti ant salotų
- Sveika alternatyva šokolado pabarstukams
- Puošti pyragus, tortus ar kitus desertus
- Puikiai tinka ruošiant energetinius kamuoliukus ar batonėlius (sumalkite su datulėmis, riešutų sviestu ir kakavos sviestu)
Receptai
- Šaldytų bananų ir kakavos masės ledai
- Sausainiai su skaldytomis kakavos pupelėmis
- Salotos su ožkos sūriu ir skaldytomis kakavos pupelėmis
- Veganiškis "Bounty" batonėliai su kakavos gabaliukais
- Cia pudingas su skaldytomis kakavos pupelėmis
- Mango ir skaldytų kakavos pupelių ledai
Kakavos masė
Kaip virti kakavą (vienam puodeliui):
- Susmulkinti 10 - 20 g. kakavos masės
- Užvirti vandenį ir suberti smulkintą kakavos masę
- Maišykite ranka arba elektriniu prietaisu, kol kakavos masė ištirps
- Jei trūksta saldumo galima pagardinti pienu ar saldikliu
Kakavos sviestas
Šie 100% augaliniai riebalai yra puikus produktas tiems, kurie laikosi augalinės dietos arba kurie stengiasi į savo racioną įtraukti daugiau sveikų riebalų. Jame pilna riebalų rūgščių, tokių kaip oleino rūgštis, palmitino rūgštis ir stearino rūgštis, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais.
100 g kakavos svieste yra 32,9% mononesočiųjų riebalų, 3% polinesočiųjų riebalų ir 59,7% sočiųjų riebalų.
Kur naudoti kakavos sviestą?
- Galima vartoti kepimui vietoj įprasto aliejaus
- Sumaišykite su kakavos milteliais ir pasigaminkite naminį šokoladą
- Gaminant veganiškus skanėstus, pyragus ar energetinius rutuliukus
- Naudoti vietoje želatinos
- Kakavos sviestas puikiai tinka gaminant kosmetiką
Daugiau apie kakavos sviestą skaitykite: kakavos sviestas
Kakavos milteliai
Kakavos milteliai gaunami sumalus masę, likusią išspaudus kakavos sviestą.Ar kada galėjote pagalvoti, kad iš kakavos pupelės galima pagaminti tiek daug skirtingų produktų, kurie skiriasi savo skoniu, tekstūra, išvaizda ir panaudojimo būdais? Mes gilinamės į kakavos subtilybes ir nuolat atrandame kažką naujo. Tad kviečiame ir jus paragauti naujų tikros kakavos skonių!